Genus i Finansavisen: Programvare uten koding

Market 9/24/2018 by Simen Torberg Larsen

Denne artikkelen ble publisert i Finansavisen mandag 24. september 2018 av journalist Henrik Charlesen. Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Finansavisen.

I over 20 år har Genus utviklet en programvare som skal redusere behovet for koding. NorgesGruppen og Politiet har falt for ideen.

 

– Det går ti ganger raskere enn å programmere.

 

Alexander Løvenskiold, partner og finansdirektør i Genus, sitter i et av møterommene hos Odin Forvaltning. Programvareselskapet har blant annet gjennomført en utskiftning av deres andelseiersystem (se undersak) da VPS var moden for utskiftning.

 

– Vi er et No-Code/Low-Code-selskap, det betyr at vi og kundene selv kan bygge programvareapplikasjoner uten koding, sier Løvenskiold.

 

– En opplagt fordel med teknologien er at våre kunders forretningsutviklere enklere kan drive utvikling, enten ved at de har en ny forretningsidé som de vil prøve ut eller at de har en endringsidé.

 

IT-eksperter, som analyseselskapet Gartner, definerer plattformen Genus har utviklet i kategoriene «high productivity application platform as a service» (hpaPaaS) og «Low-Code development platform».

 

Basert på masteroppgave

 

Det har tatt rundt 20 år å utvikle Genus, helt fra gründer Geir Bergheim skrev en masteroppgave basert på ideen om at det bør være mulig å utvikle applikasjoner ved bruk av beskrivelser tettere opp mot brukernes begrepsverden, og kjøre programvaren direkte fra slike beskrivelser.

 

Genus har hele veien holdt en lav profil, men ledelsen ser teknologien, der IT-kyndige uten kodekunnskap kan lage applikasjoner, blir aktuell i stadig flere bransjer.

 

– Med begrenset tilgang på programmerere, i kombinasjon med digitaliseringen i samfunnet, skal vi hjelpe bedrifter og myndigheter med å lykkes ved å tilby bærekraftig programvare. Vår oppgave er å ivareta den teknologiske utviklingen, slik at våre kunder kan fokusere på forretningen sin. Vi skal også ha domenekunnskap, sier Løvenskiold.

 

Genus jakter nå partnere som er interessert i å benytte low-code verktøy som et konkurransefortrinn. Historisk har partnerskap med de etablerte IT-konsulentselskapene vært utfordrende, siden Genus-plattformen utfordrer deres forretningsmodell som i stor grad er basert på fakturering av timer.

 

Genus Apps er selskapets programvareplattform for å bygge, endre og distribuere forretningsapplikasjoner uten behov for programmering, hvor beskrivelsen av systemet tolkes ved kjøretid.

 

Plattformen håndterer endringer i den omkringliggende teknologien, og hver kundes unike løsning tilpasses og endres ved å kombinere «byggeklosser».

 

Selskapet økte i fjor inntektene med 17,5 prosent, og plasserte seg med det på en 385. plass i rangeringen av Norges 500 største IT-bedrifter. Genus satt igjen med 13,3 millioner kroner i resultat før skatt, opp fra 11,7 millioner kroner i 2016. Genus har i dag rundt 60 ansatte, hvorav 20 er programmerere.

 

Geir Bergheim er i dag Genus` største aksjonær med 38,9 prosent av aksjene, deretter følger Einar Bleikvin med 14,8 prosent og Jan-Petter Bergfjord med 5,7 prosent.

 

Takler volum og sikkerhet

 

Genus leverer en rekke store løsninger til kunder som NorgesGruppen, Justisdepartementet, Manpower, Norconsult, flere forsikringsselskaper og Møller Mobility Group.

 

– Mange av kundene våre ser naturlig nok på programvaren fordi det potensielt kan gi store kostnadsbesparelser, sier Løvenskiold, og fortsetter:

 

– En annen stor fordel er at risiko for feil reduseres betraktelig, da alle kunder benytter én felles programvare som er gjennomtestet på tvers av bransjer.

 

Genus håndterer daglig 10–12 millioner transaksjoner for NorgesGruppen og har levert hvitvaskingsregisteret (ASK) som Økokrim benytter.

 

– I våre leveranser har vi vist at programvaren er egnet for store volum og høye sikkerhetskrav, sier Løvenskiold.

 

Droppet VPS

 

Odin Forvaltning kastet ut VPS og satset på Genus da de byttet andelseiersystem.

 

– Vi hadde en del tekniske utfordringer med masterdataene i andelseiersystemet, i tillegg kom det regelendringer som gjorde at vi måtte foreta oss noe, sier IT-direktør Morten Sørli i Odin Forvaltning.

 

– Det var ikke alltid at dataene vi satt med internt stemte overens med det vi så hos VPS i de daglige oppgjørene, sier Sørli.

 

Flere av Odins konkurrenter hadde allerede droppet VPS før også de hoppet av og landet på det norske programvareselskapet.

 

– Vi ønsket ikke å sitte igjen som den eneste av de store forvalterne som ikke hadde byttet andelseiersystem. VPS har fungert greit, men de seneste årene har verden gått litt raskere, sier Sørli.

 

Sparer penger

 

Det endte med at Odin byttet til et helt nytt andelseiersystem fra Genus, levert via deres Genus Apps-verktøy. Løsningen består av en komplett ordre- og oppgjørsmotor (inkludert betaling), skatterapportering og rapporteringskanal for alle Odins andelseiere og distributører.

 

I løpet av de 13 månedene det tok å skifte andelseiersystemet, der systemene ble kjørt parallelt i syv-åtte måneder for å sikre at migreringen gikk feilfritt, jobbet tre konsulenter på prosjektet.

 

– Vi skulle ikke gjøre noe med porteføljesystemet, så Genus var en effektiv løsning for oss. De var allerede inne på en del andre prosjekter, men valget ble først tatt etter en grundig evaluering med bistand fra eksterne rådgivere, sier Sørli, og fortsetter:

 

– Det er definitivt kostnadsbesparelser med den nye løsningen, så selv ett år med utvikling og økte kostnader i en periode tar vi raskt igjen.

 

Rigget for endringer

 

Plattformen Odin har investert i skal også ta unna fremtidige endringer i fondsbransjen. Fondsforvalteren står nå fritt til å styre hvordan de ønsker at andelseiersystemet skal bli i fremtiden, for eksempel om de ønsker å ta inn maskinlæring eller andre ting.

 

– Vi ser mange muligheter nå som vi har fått kontroll over disse dataene i eget hus. Det går blant annet på at de ansatte kan jobbe og få tilgang til systemet fra ulike steder, sier Sørli, og fortsetter:

 

– Systemet er også enkelt å integrere med andre løsninger som offentlige registre, banker og swift. I tillegg er tiden det tar å slippe en ny funksjon i systemet nå lik null.

 

Download full article